Keresés
  • Blanka Győri

3 amerikai konyhás nappali terve egy szakembertől

Frissítve: 2021. dec. 6.

Az alábbiakban leírom, melyek azok a leggyakoribb hibák, amiket a legtöbben elkövetnek, amikor a meglévő házukban amerikai konyhás nappalit szeretnének kialakítani, és bemutatom 3 általam tervezett amerikai konyhás nappali tervét. Ezeket a terveket egyrészt ötletadónak is szánom, de elsősorban szeretnélek vele meggyőzni arról, hogy óriási különbség van egy szakember által tervezett amerikai konyhás nappali alaprajz és egy laikus által összedobott terv között, ezért megéri lakberendező segítségét kérni a tervezésben.

Építész-lakberendezőként mindig elkeserít, ha különböző facebook-csoportokban azt olvasom, hogy háztulajdonosok ott kérnek tanácsot a többi csoporttagtól, hogy hogyan lehetne kialakítani a 20 négyzetméteres (és ráadásul 3-4 ajtóval és egy-két ablakkal rendelkező, gyakran négyzetes formájú) szobából egy amerikai konyhás nappalit. De beszélhetnénk 25, vagy akár 30 négyzetméterről is.


(Pszt, ha szeretnéd látni a 3 amerikai konyhás nappali méretezett alaprajzait is, akkor olvasd végig a cikket!)


Mivel már az egyetem alatt sem 1-2 épület alaprajzát kellett a körülményeknek megfelelően a legoptimálisabbra csiszolnom, és azóta az évekig tartó házkeresésünk során több tíz alaprajzot rendeztem be méretarányosan számítógépes program segítségével, pontosan tudom (ahogy szerintem minden építész társam), hogy 20 négyzetméteren lehetetlen (de még 30-40 négyzetméteres térben is alig, és csak bizonyos korlátozó körülmények – ajtók helye, száma, ablakok helye, száma, tájolás – nagyon kedvező együtt állása esetén lehetséges) jól használható amerikai konyhás nappalit kialakítani.Hogy csak néhányat említsek a gyakori hibák közül:


- nem jön ki a matek

egy családi ház minimálisan elegendő méretű konyhája L alakú konyhabútor esetén (ez a leghelytakarékosabb) legalább kb. 1,5x3,6 m körüli méretű kellene, hogy legyen (ez 5,4 m2), egy 6 személyes étkezőasztal kihúzott székekkel és a székek körül közlekedésre épphogy elegendő hellyel kb. 260x330 cm (8,6 m2), egy élhető méretű nappali pedig már panellakásban is 18 négyzetméternél kezdődik (3,6x5,0 m). Ha ezeket a számokat összeadjuk, már az is 32 négyzetméter.


- de akkor még nem számoltunk azzal, hogy a különböző “zónák” között közlekedni is kell, tehát minimum 90 cm széles közlekedősávot kell szabadon, bútorozatlanul hagyni, ezt pedig nem lehet megspórolni.


- a fenti minimális méretekkel számolva sem lehet bármilyen 32 négyzetméteres térben elhelyezni ezt a 3 funkciót, mert a szoba formája, a nyílászárók helye lehet, hogy nem teszi lehetővé. (Ajtó elé nyilván nem tehetünk bútort, ablakkal szembe nem érdemes tv-t tenni a tükröződés miatt.)


- a legnagyobb hiba pedig, amit látok, hogy amikor egy házban ilyen mértékű átalakítást tervez valaki, tehát amerikai konyhás nappalit szeretne kialakítani, ami magába foglal egy konyhacserét vagy a konyha áthelyezését, az önmagában többmillió forint (csak a konyhabútor 1 millió forint körül kezdődik, de a falbontásokat, új válaszfal építését, burkolást, villanyszerelést is számításba véve 2021-ben 4-5 millió forint simán elmegy egy ilyen projektre), és egy ekkora befektetésbe sokan anélkül vágnak bele, hogy szakembert vonnának be a tervezésbe, hogy az adott helyen egyáltalán megvalósítható-e az, amit elterveztek, vagy van-e olyan körülmény, amire nem gondoltak, esetleg olyan megoldás, ami nekik eszükbe sem jutott volna, de egy szakembernek a tervezés során magától értetődően adja magát, hiszen ő nem a második-harmadik házat tervezi életében, ellentétben a legtöbb magánemberrel.


Mivel szerintem a neten keresgélve nem sok használható ötletet lehet találni amerikai konyhás nappalira keresve, csak szebbnél szebb fotókat, alaprajzok, méretek nélkül, ezért szeretnék Neked segíteni azzal, hogy megmutatok 3 különböző méretű, pontosan megtervezett amerikai konyhás nappali tervet, amelyet én terveztem, az építész és laberendezői tudásom legjavát beletéve.Ezeknél a terveknél figyeltem a következőkre:


- a konyhában technológiai sorrend teljesülése és megfelelő mennyiségű munkalapfelület, mert ez a két dolog elengedhetetlen egy jól használható konyhához,


- elegendő közlekedőhely a különböző zónák között és a zónákon belül


- megfelelő mennyiségű ablakfelület olyan helyeken elhelyezve, amelyek a bútorozást a legkevésbé korlátozzák


- elegendő mennyiségű hely sok-sok tárolóbútor kialakításához (akár magasabb méretben is, mint a látványterveimen)


- kijárat egy lehetséges terasz felé és élhető méretű terasz


Nyilván ritkán ideálisak a körülmények ahhoz, hogy a fentiek közül minden teljesíthető legyen. De talán most már Te is látod, mennyivel több dologra kell figyelni a tervezés során, mint elsőre gondoltad.


A lenti tervektől tehát ne várd, hogy egy az egyben átültethető legyen a Te otthonodra, mert garantálom, hogy ha nem új házat építesz, biztosan nem így lesz. A tervek nem helyettesítik a szakember általi személyre szabott tervezést, mert egy alapos tervezés figyelembe veszi a telek adottságait, a tájolást, a tér formáját, fix adottságait, és a család igényeit is, és ezekből hozza ki a legjobbat.


A hosszú bevezető után pedig következzenek a tervek:

Amerikai konyhás nappali alaprajz, amerikai konyhás nappali terv
Amerikai konya alaprajz 31 m2

Amerikai konyhás nappali alaprajz, amerikai konyhás nappali terv
Amerikai konyhás nappali alaprajz 42 m2
Amerikai konyhás nappali alaprajz, amerikai konyhás nappali terv
Amerikai konyha alaprajz 50 m2
 

Ha szeretnéd, hogy e-mailben elküldjem neked a három alaprajzot úgy, hogy a pontos méretek is szerepelnek rajtuk, akkor kattints ide.

 

Ha pedig szívesen körülnéznél a terekben 3D-ben is, akkor nézd meg az alábbi videókat:


919 megtekintés0 hozzászólás

Ha szeretnél egy INGYENES Útmutatót a Tökéletes Fürdőszobai Burkolatok kiválasztásához, akkor kattints a képre!

Borító.jpg