Keresés
  • Blanka Győri

TOP4 amerikai konyhás nappali hiba, amit mindenképp kerüljetek el, ha új építésű házba költöztök!

Frissítve: szept. 15.

-LETÖLTHETŐ TERVEKKEL-


Ebben a bejegyzésben leírom, melyek azok a leggyakoribb hibák, amelyeket új építésű házak amerikai konyhás nappalijának kialakításában látok, és amiket Nektek érdemes elkerülnötök. Ezután bemutatom 3 általam jónak tartott amerikai konyhás nappali tervét. Ezeket a terveket én készítettem, és részben ötletadónak szánom, de elsősorban szeretnélek vele meggyőzni arról, hogy ha biztosan jól kialakított otthont szeretnétek, akkor lakberendezővel kell együttdolgoznotok.
Lakberendezőként gyakran találkozom új házat építő vagy vállalkozótól új építésű házat vásárló családokkal. Elkeserít (minthogy építész is vagyok, így különösen is), hogy ezeknek a házaknak az alaprajzai gyakran több sebből véreznek. Legtöbbször ezt a vállalkozótól vásárolt házaknál látom, de néha a család által egyedileg terveztetett házaknál is előfordul ez. Leírom Nektek a ezeket a hibákat, hogy elkerülhessétek őket.


Mik is a leggyakoribb hibák?


Túl kevés a hely

Nem ritka, hogy 28-30 négyzetméteres helyiség a családi ház vagy ikerház konyha-nappalija, ami egy két- vagy háromgyermekes családnak nagyon szűkös, főleg, ha időről időre egy-egy másik hasonló 4-5 tagú családot is szeretnének vendégül látni.


Miért nem elég 28-30 négyzetméter? Mert nem jön ki a matek. Egy családi ház minimálisan elegendő méretű konyhája L alakú konyhabútor esetén (ez a leghelytakarékosabb) legalább kb. 1,5x3,6 m körüli méretű kellene, hogy legyen (ez 5,4 m2), egy 6 személyes étkezőasztal kihúzott székekkel és a székek körül közlekedésre épphogy elegendő hellyel kb. 260x330 cm (8,6 m2), egy élhető méretű nappali pedig már panellakásban is 18 négyzetméternél kezdődik (3,6x5,0 m). Ha ezeket a számokat összeadjuk, már az is 32 négyzetméter.


Ezen felül számolnunk azzal, hogy a különböző “zónák” között közlekedni is kell, tehát minimum 90 cm széles közlekedősávot kell szabadon, bútorozatlanul hagyni, ezt nem lehet megspórolni.


Térforma és nyílászárók

A fenti minimális méretekkel számolva sem lehet akármelyik 32 négyzetméteres térben elhelyezni ezt a 3 funkciót, mert a szoba formája, a nyílászárók helye lehet, hogy nem teszi lehetővé. (Pl. ajtó elé nyilván nem tehetünk bútort, ablakkal szembe nem érdemes tv-t tenni a tükröződés miatt.)


Rosszul megtervezett konyha

A konyha a legjobban igénybevett, mégis sokszor a legszűkösebb része az új házaknak. De ha a méreten már nem is lehet változtatni, sokszor elég lenne 30 centivel arrébb tolni például a kamra ajtaját, vagy lemondani a toronyba épített sütőről ahhoz, hogy igazán kényelmesen használható konyhátok legyen. Persze csak akkor, ha már jó előre kész lenne a konyhatervetek.(Pszt, ha szeretnéd látni a 3 amerikai konyhás nappali méretezett alaprajzait is, akkor olvasd végig a cikket!)
A tervezésen spórolunk

A legnagyobb hiba pedig, amit látok, hogy amikor egy család 7-800.000 forintos négyzetméteráron vásárol új építésű házat Budapest agglomerációjában, (tehát egy 100-150 négyzetméteres házat 70-100 millió forintért vesz meg), majd az amerikai konyhás nappali bútorozására (ahol a legtöbb időt tölti majd a család) elkölt 3-6 millió forintot, akkor a többség egy ekkora befektetésbe úgy vág bele, hogy "majd mi kitaláljuk", és nem veszi igénybe szakember segítségét a tervezéshez, hogy az 3-6 millió forint úgy legyen elköltve, hogy a végeredmény, a leendő otthonuk legfontosabb része igazán otthonos és praktikus legyen.


Miért hasznos, ha lakberendezőt fogadtok?

Egy lakberendező nemcsak abban tud segíteni, hogy még a tervezés szakaszában átnézze az ablakok, ajtók helyét, hogy lehetővé teszik-e a praktikus, logikus bútorozást, és kisebb módosításokat javasoljon a nyílászárók helyében, hanem pontos tervekkel, előre gondolkodással segíthet abban, hogy mindenhol elég konnektor legyen, vagy ne legyen 1 méterrel arrébb a csillár, mint a jóval a villanyszerelés után kiválasztott kanapé középtengelye. Bebiztosíthatja, hogy a burkolók ne hasraütésszerűen rakják fel a gyönyörű csempét, elrondítva a legfeltűnőbb helyeken. És leszűkítheti a 10.000 lámpa, szőnyeg- és kanapé- variációt arra a háromra, amiből könnyedén tudtok majd jól választani, sőt arról is gondoskodik, hogy mindent előre, együtt lássatok látványterveken, még mielőtt egyetlenegy dolgot is vásárolnátok.


Mivel a neten keresgélve nem sok használható ötletet lehet találni amerikai konyhás nappalira keresve, csak szebbnél szebb fotókat, alaprajzok, méretek nélkül, ezért szeretnék Nektek segíteni azzal, hogy megmutatok 3 különböző méretű, pontosan megtervezett amerikai konyhás nappali tervet, amelyet én terveztem, az építész és lakberendezői tudásom legjavát beletéve.

Ezeknél a terveknél figyeltem a következőkre:


- a konyhában technológiai sorrend teljesülése és megfelelő mennyiségű munkalapfelület, mert ez a két dolog elengedhetetlen egy jól használható konyhához,


- elegendő közlekedőhely a különböző zónák között és a zónákon belül


- megfelelő mennyiségű ablakfelület olyan helyeken elhelyezve, amelyek a bútorozást a legkevésbé korlátozzák


- elegendő mennyiségű hely sok-sok tárolóbútor kialakításához (akár magasabb méretben is, mint a látványterveimen)


- kijárat egy lehetséges terasz felé és élhető méretű terasz


Nyilván ritkán ideálisak a körülmények ahhoz, hogy a fentiek közül minden teljesíthető legyen. De talán most már Te is látod, mekkora a különbség, ha a bútorozás nem csak vázlat szintjén van kitalálva (az építésznek egyébként nem is feladata a részletes bútorozási terv), hanem alaposan átrágta őket egy lakberendező (akinek pedig éppen ez a dolga).


A lenti tervektől tehát ne várd, hogy egy az egyben átültethetőek legyenek a Ti otthonotokra, viszont hasznos ötleteket meríthetsz belőlük. A tervek nem helyettesítik a szakember általi személyre szabott lakberendezési tervezést. Egy alapos tervezés figyelembe veszi a telek adottságait, a tájolást, a tér formáját, fix adottságait, és a család igényeit is, és ezekből hozza ki a legjobbat.


A hosszú bevezető után pedig következzenek a tervek:

Amerikai konyhás nappali alaprajz, amerikai konyhás nappali terv
Amerikai konya alaprajz 31 m2

Amerikai konyhás nappali alaprajz, amerikai konyhás nappali terv
Amerikai konyhás nappali alaprajz 42 m2
Amerikai konyhás nappali alaprajz, amerikai konyhás nappali terv
Amerikai konyha alaprajz 50 m2
 

Ha szeretnéd, hogy e-mailben elküldjem neked a három alaprajzot úgy, hogy a pontos méretek is szerepelnek rajtuk, akkor kattints ide.

 212 megtekintés0 hozzászólás

Ha szeretnéd ingyenesen letölteni 3, családoknak szóló, szakszerűen megtervezett AMERIKAI KONYHÁS NAPPALI  terveit, akkor kattints a képre!

Amerikai konyhás nappali tervek kisgyermekeseknek