Keresés
  • Blanka Győri

Az 5 legjobb ingyenes lakberendező program 2021-ben – és hogy mihez melyiket használd!

Frissítve: febr. 11.

Ti is szeretnétek a családi otthonotokban a lakásfelújítási támogatást is felhasználva 2021-ben felújításba fogni, valamelyik szobát szeretnétek újrabútorozni, vagy esetleg festést terveztek? Akkor fontos, hogy jól tervezzétek meg a végeredményt, és akár ki is próbáljátok 3d-ben, hogy melyik elrendezés lenne a legjobb, és melyik falszínt érdemes választanotok. Ebben szeretnék Nektek segíteni, ezért végignéztem nem kevés interneten elérhető ingyenes lakberendező programot, és kiválasztottam a legjobbakat. Az alábbiakban témánként megtaláljátok az egyes feladatokra legalkalmasabb, kezdőknek is könnyen használható netes vagy mobilos alkalmazásokat.


A legjobb ingyenes lakberendező program lakószoba tervezéséhez:


Home.by.me

Ez az online tervező csak számítógépről érhető el. Ingyenes fiókkal készíthető 3 projekt és 3 fotorealisztikus render (valósághű látványterv) ingyenesen– ezt képernyőfotóval ki is lehet hagyni, persze a render szebb, de a képernyőfotó is meglepően jó minőségű, ezt a lenti képen láthatjátok. Óriási választék érhető itt el valós termékekből, bár ezeknek a mérete sajnos nem változtatható. A színek, textúrák viszont nagyon élethűek. Alaprajz készítésre is jó, de igazán 3D-ben élvezhető ennek a felületnek az előnye: itt magunk nézhetünk körbe a modell belsejében. A tervező itt érhető el.




Legjobb programok fürdőszoba tervezéséhez:


Homebyme ld. fentebb, IKEA Fürdőszoba tervező.

A Home.by.me felületéről fentebb részletesen írtam. Fürdőszoba tervezéshez is használható, bár a fürdőszobai bútorok és szaniterek választéka nem túl nagy.



Az IKEA honlapján is elérhető egy online Fürdőszoba tervező. Ez nem olyan részletes és felhasználóbarát, mint a Konyhatervező, de arra alkalmas, hogy néhány csempefajtát és színt kipróbáljunk benne, illetve IKEA fürdőszobai bútorokat, csaptelepeket és szanitereket elhelyezzünk vele a helyiségben.



A fürdőszoba terve egy kapott kód segítségével később is megnyitható és szerkeszthető. A tervben szereplő termékekről részletes bevásárlólistát menthetünk le, ami megkönnyíti majd a vásárlást. Az IKEA Fürdőszoba tervezőt itt tudod kipróbálni.


A legjobb lakberendező program konyhatervezéshez:


IKEA Konyhatervező

Azt hiszem, az IKEA online konyhatervezőjét senkinek sem kell bemutatni. Ez az összetett konyhatervező csak asztali gépről érhető el, de ez a feladat bonyolultságát ismerve egyáltalán nem meglepő. Ezt a programot akkor is ajánlom Neked, ha asztalossal szeretnél konyhabútort készíttetni, mert így a helyiség méretei, arányai alapján többféle elrendezést is ki tudsz próbálni, többféle megoldással is megismerkedhetsz, mint amiket eredetileg ismertél (például rejtett fiókok, hulladéktároló fiókok vagy az én személyes kedvencem: a sütő alatti tepsitároló fiók!) A tervet regisztráció után elmentheted (egy teljes évig tárolja a rendszer, mielőtt archiválná), és később módosíthatod. Ha az IKEÁ-ban vásárolod majd a konyhabútort, az ottani dolgozók segítenek véglegesíteni a konyhatervet (világítást, takarólapok, zárólécek), és a terv alapján kinyomtatják Neked a végleges bevásárlólistát. Ezt a tervezőt itt érheted el.



A legjobb lakberendező program alaprajz készítéséhez:


Magicplan

Az én személyes kedvenc programom az alaprajzi tervezéshez (amikor nincs időm/lehetőségem elővenni a laptopot, hogy a jóval profibb Google Sketchup-ban rajzoljam fel), a mobilon (is) használható Magicplan applikáció. Ez az app egyébként felhőben tárolja az elmentett terveket, tehát regisztráció után el lehet menteni, így később laptopról is nézhetőek és szerkeszthetőek a tervek. Nagyon könnyen tanulható, 2 projektet ingyenesen lehet benne készíteni, 3d nézetben (madártávlatból) is nézni, és a készített rajzokat PDF-ben (vagy egyszerűen screenshot-tal) lementeni. Ez a program fekete-fehér, nem egy színes-szagos valamire kell gondolni, de mindenféle bútort megtalálsz benne (kanapé, íróasztal, konyhabútor – persze inkább sematikusan, nem ezerféle stílusban), és ezeket tetszőlegesen át is méretezheted. Én rendszeresen ebben az appban próbálom ki először, ha valamelyik szobánkba új bútort szeretnék venni, hogy elfér-e és jobb vagy rosszabb lenne-e a szoba elrendezése a jelenleginél. Mivel a teljes ház alaprajzát felvittem már egyszer ebbe az alkalmazásba, azóta bármikor bele tudok nézni. Ez az app nemcsak szobák, hanem konyha és fürdőszoba alaprajzi tervezésére is alkalmas, mivel szaniterek, sütő, főzőlap, hűtő, mosógép is találhatóak benne, szintén átméretezhető formában. Ha megtetszett az app, itt és itt tudod elérni.


Legjobb lakberendező program színes 3d nézethez:


Home.by.me ld. fentebb!


Legjobb program falszínválasztáshoz:


Dulux Visualizer HU app

Ennek az appnak a segítségével elég a telefonod kamerájával „körbenézned” az adott helyiségben, majd rábökni az ujjaddal az átfesteni kívánt falra, és a Dulux óriási kínálatából bármelyik festéket kiválasztva láthatod, hogy nézne ki a fal az új színnel. Sajnos nem minden szín egyformán élethű, így ez a program is (mint minden más számítógépes vagy telefonos látványtervező app) csak körülbelüli tervezésre alkalmas.

A Dulux Visualizer HU Androidra és Iphone-ra is letölthető. Nagyon egyszerű a használata:


  1. Menj be abba a helyiségbe, ahová új falszínt szeretnél választani. (Ha ez nem megoldható, korábban a telefonodra lementett képpel is tudsz dolgozni.)

  2. Töltsd le az ingyenes Dulux Visualizer HU alkalmazást az Androidos vagy Iphone telefonodra.

  3. Nyisd meg az alkalmazást.

  4. Az OK gombra kattintva engedélyezd az alkalmazásnak, hogy használja a telefonod kameráját.

  5. Tartsd függőlegesen a telefont, az alsó sávon válassz színt.

  6. Bökj az ujjaddal az átfesteni kívánt falfelületre.

  7. Ha menteni szeretnéd az adott vizualizációt, tartsd nyomva az ujjadat a választott színen, majd kattints a jobb felső sarokban látható szívecskére. Itt nyomj az Új ötlet létrehozására, majd adj nevet, pl. Nappali.

  8. A bal felső sarokban levő Vissza gombbal térj vissza a színválasztáshoz, és próbáld ki ugyanezt más színnel is! Az összes verziót mentheted a Nappali ötlet alá, így mindet egymás mellett láthatod majd a saját ötleteid között!

  9. Az alkalmazás kezdőoldalára visszatérve a jobb alsó sarokban látható szívecske ikonra kattintva nézheted meg az összes elmentett vizualizációdat.

A Dulux appot itt tudod letölteni.


Remélem, hasznos volt a cikk! Sok sikert a tervezéshez!


Pszt! Ha kisgyermekes családként építkezel, akkor van itt számodra valami!


9 370 megtekintés0 hozzászólás

Ha szeretnéd ingyenesen letölteni 3, családoknak szóló, szakszerűen megtervezett AMERIKAI KONYHÁS NAPPALI  terveit, akkor kattints a képre!

Amerikai konyhás nappali tervek kisgyermekeseknek