Gondolataim a jó otthonról és a lakberendezésről - követendő elveim a munkámban
top of page
Keresés
  • Szerző képeBlanka Győri

Gondolataim a jó otthonról és a lakberendezésről - követendő elveim a munkámban

Frissítve: 2021. nov. 11.

Oké, tudom, megosztó téma ez... De szeretnék róla beszélni. Úgy gondolom, ha a hazai lakberendezési online és papír alapú magazinokat megnézem, túlnyomórészt glamour, elegáns, "ridegmodern", és csilli-villi otthonok szerepelnek bennük. Ezek nagyon szépek, általában jó rájuk nézni, de többnyire egyikről sem tudom elképzelni, hogy én jól érezzem magam ott, ha nem vendégségbe megyek, hanem esetleg ott élek nap mint nap.


Kisgyermekes otthonba fehér szövött kárpitú kanapé? Panellakásból kristálycsillárral és polisztirol stukkók nagy mennyiségű alkalmazásával kialakított polgári otthon? (Szándékosan nem posztolok ide képet, nem konkrét tervezők kritizálása a célom, hanem az elveké.) A jó otthon akkor most ilyen? Steril, menő, elegáns? Az ott lakóknak biztos erre van szüksége? Oké, elhiszem, azok a megrendelők biztos épp így akarták, hát legyen.


De úgy gondolom, vannak még rajtam kívül mások is, akiknek az otthon szóról más dolgok jutnak eszükbe. Az én szavaim: jól használható (mert minden más csak ezután jön), barátságos, természetes, befogadó, megnyugtató, személyes. Azoknak tervezek, és szeretnék tervezni a jövőben is, akik hasonlóan gondolkodnak erről.


Az a célom, hogy olyan otthonok létrehozásában segítsek, amiket jó használni, nem bosszankodik a háziasszony azon, mennyire meglátszik minden porszem a vágyott padlóburkolaton, van hely kiteregetni (és nem csak a hálószobában), mert erre is időben gondoltunk, a legjobban vannak kihasználva és bebútorozva a terek, miközben a lehetőségek szerinti legtágasabb térérzetet értük el. Olyan otthonokat, ahol egy, két, x év múlva megkönnyebbülnek a lakók, hogy lebeszéltem őket néhány, súlyos anyagi vonzatokkal járó rossz döntésről.


Építészmérnökként az egyetemen évekig tanultam arról, hányféle aspektusát kell megvizsgálnunk annak, hogy kik is azok, akiknek házat tervezünk. Milyen az életmódjuk, hány és milyen nemű gyermekük van, mivel foglalkoznak, mi a hobbijuk, hogyan (és hogyan nem) szokott a család étkezni, tévét nézni, együtt lenni. Mennyi-mennyi szempont van, amiben el kellene érni valamilyen célt, és egyszerre minden szempont sosem tud érvényesülni, ezért a tervezés végeredményben optimalizálás. Sok rajzolással meghatározni, hogy az ezer szempont és cél közül hogyan lehet egyszerre minél többet megvalósítani.

És ha érdekel, hogy is néz ki szerintem egy jó otthon, és milyen a hangulata, nézd végig a képösszeállításomat a Pinterestes gyűjteményem kedvenc képeivel.


Neked milyen szavak jutnak eszedbe az otthonról? Írd meg a cikk alatt hozzászólásban! :)

161 megtekintés0 hozzászólás

Ha szeretnéd ingyenesen letölteni 3, családoknak szóló, szakszerűen megtervezett AMERIKAI KONYHÁS NAPPALI  terveit, akkor kattints a képre!

Amerikai konyhás nappali tervek kisgyermekeseknek
bottom of page