Mi a különbség a cementlap és a cementlap hatású csempe között?
top of page
Keresés
  • Szerző képeBlanka Győri

Mi a különbség a cementlap és a cementlap hatású csempe között?

Frissítve: 2021. nov. 11.

Ha hozzám hasonlóan te is beleszerettél a mintás csempe burkolólapokba, és kicsit nézelődtél már a témában, akkor észrevehetted, hogy könnyű elveszni az információrengetegben. A cementlap és a cementlap hatású csempe is nagy népszerűségnek örvend az elmúlt években, de mi a különbség a kettő között? Melyiket válaszd? Hogy megkönnyítsem a dolgod, összegyűjtöttem a leghasznosabb anyagokat a témában.



különbség cementlap és mintás csempe között

Tartalom: (a helyre ugráshoz kattints a sorra)


 
cementlap burkolat konyha
Cementlappal burkolt konyhafal a MOZA Facebook oldaláról

Mi a különbség a cementlap és a kerámia között?

“[...]Nem mázas, mint a kerámia, hanem anyagában színezett, ezért évtizedekig kophat a lábunk alatt. A gyártás során is van néhány különbség: a kerámiát égetik, a cementlap pedig vizes közegben, a hidratációtól lesz kemény.” forrás: Kauker Szilvia, a MOZA magyar cementlap manufaktúra alapítója, Lakáskultúra magazin

"A cementlap egy nagy tradícióval bíró burkolat ami ismét keresetté vált, és a legfrissebb lakberendezési trendek is felkarolták. A hagyományos cementlap kézzel készül, ám a modern gyártástechnológia már lehetővé teszi az új generációs cementlapok gyártását. Olyan minták, színek kerültek ismét gyártásba amik némiképp és méltatlanul háttérbe szorultak, de a mai trendek és a designerek újra értelmezték, korszerűsítették. Ez a kultúra ismét számos anyagon és felületen megjelenik, de legnagyobb mennyiségben a burkolatokon. Burkolataink egy része beltéri, de a legújabb szegmens számos fagyálló változatot is tartalmaz, ami beltérben és kültérben is használható. Ezekre a lapokra a gazdag szín és mintavilág jellemző, amikhez sokféle egyszínű, általában a lapok színeiből álló egyszínű változatok is kaphatók." forrás: Antik Centrum


A MOZA cementlap manufaktúra oldalán ezeket olvassuk:


Mi az a cementlap?

[A cementlap] egyedileg készített fehér cement, szürke cement és színanyagok rétegezése által kialakult nagy szilárdságú burkolólap.

Hogyan készül?

Az öntősablonba fehér cement és festék pigmentek keverékét folyatjuk 3-5 mm vastagságban. Az öntősablon kiemelése után rászórjuk a hordozóréteget, és összepréseljük. A kész lapok vizezés és szárítás után egyedi dobozokba kerülnek. Minden termékünk magyar mesterek keze alatt készül ajkai gyárunkban. Nem használunk semmilyen sorozatgyártó gépet, minden egyes m2 25 db lapját egyesével alkotjuk meg, a legszigorúbb mérethűség megtartásával. Minden lapunk 20 x 20 cm-es és 18 mm vastag.


Hova érdemes cementlapot rakni?

Elsősorban beltérre, bárhová, ahol tisztán tartható és fontos, hogy szép, kopásálló burkolatot kapjunk.

Fürdőszobába is sokan alkalmazzák, azonban tudni kell, hogy a magyarországi kemény víz miatt a vízkőlerakódás fokozottan jelentkezik, és hagyományos, savas oldószerekkel nem célszerű takarítani. Kimondottan kímélő és a felületet megóvó tisztítószert célszerű alkalmazni. A tisztítószert mindenképpen ki kell próbálni kevésbé látszó helyen kis felületen." forrás: MOZA


Érdekesség: A MOZA oldalán még saját cementlapot is tervezhetünk, ha a bőséges kínálatból nem tudnánk választani. Itt több mint 60 féle mintából és közel 130 színből állíthatjuk össze a nekünk tetsző burkolólap mintát.

Aki még többet szeretne megtudni a cementlapokról, szintén talál hasznos tudnivalókat, például lerakási útmutatót is a Marrakesh Cementlap oldalán.


Mi a cementlap hatású csempe?

A cementlap hatású csempe, vagy mintás csempe, egyszerűen olyan égetett kerámia burkolólap, amelynek vastagsága általában nem haladja meg az 1 centimétert. Ha élből megnézünk egy lapot, többnyire rózsaszínes, "tégla" színt láthatunk, és általában valamennyire fényes a lapok felülete. Itt a mintázat a cementlapoktól eltérően csak a lap felületén, van, évtizedek múltán lekophat. (Kérdés persze, hogy kell-e ezzel foglalkoznunk. Ha 10 év múlva például eladjuk a jelenlegi otthonunkat és elköltözünk, könnyen lehet, hogy a következő tulajdonos egyébként is lecseréli majd a burkolatot egy neki tetszőre.) Ezek a burkolatok mindig gyártósoron készülnek, ezért jóval olcsóbbak a valódi, kézzel készült cementlapoknál, melyek körülbelül 20.000 forintos négyzetméterártól kezdődően érhetők el.

“A mai modern cementlap hatású kerámia burkolatok előnye

  • Kül-, és beltérben egyaránt kiválóan teljesít, mert anyaga gres kőporcelán. Így lesz a mai modern cementlap kopásálló, fagyálló, megbízható magas minőség.

  • A kerámia alapanyagnak még egy nagy előnye van a régi hagyományos cementlapokkal szemben; burkolás után már nem igényel további felületkezelést sem.

  • A cementlapgyártás egyszerű hagyományaira alapozott modern technológia lehetővé teszi, hogy a lapok vastagsága mindössze 9-10 mm legyen, így a súlyuk könnyebb, de könnyebben is kezelhetőek.

  • Ez a lapvastagság lehetővé teszi, hogy korunk cementlapja kényelmesen kombinálható legyen másfajta csempével, vagy bármilyen padló burkolattal, matt vagy fényes felületekkel. Így lesz a hagyományos cementlapból fények, hangulatok, bravúros terek ideális és praktikus kísérete – most és mindörökké.” forrás: Goldengres

Melyiket válaszd?


Válaszd a cementlap burkolatot, ha

  • több évtizedes tartósságra van szükséged (mert hosszú távon tervezel a jelenlegi otthonodban lakni, és nem vagy az a típus, aki könnyen megun egy burkolatot),

  • fontos Neked, hogy nem csak “annak látszik”, hanem valódi cementlap,

  • nem zavar, ha nem használhatsz majd hozzá ecetes, savas tisztítószereket,

  • megengedheted magadnak a legalább 10, de inkább 20 ezres négyzetméter árat (mert “Egyszer élünk! Let’s do it!”, vagy mert csak néhány négyzetméterre akarod használni, például csak a mosdó körül, vagy csak a konyhapult fölötti 60 centiméteres sávban)

Tipp: Ha a cementlapok mellett döntesz, nagyobb körültekintéssel kell választanod, mint a mindenki által ismert kerámia csempék esetén, ezért itt egy cikk, ami segít, hogy jól válassz majd cementlapot: Lakberinfo: Mire figyeljünk cementlap vásárlásakor?


Inkább a cementlap hatású csempe a jó választás Neked, ha

  • nem szükséges az extrán tartós koptatható burkolat, mert nem lesz nagyon igénybe véve, például falburkolatként szeretnéd alkalmazni,

  • nem lényeges számodra, hogy nem valódi cementlap, hanem egy azt utánzó kerámialap,

  • szeretnéd, hogy savas szerrel is tisztítható legyen, mert a zuhanyzó falát burkolnád vele,

  • inkább költenéd másra azt az összeget, amit azzal megspórolsz, hogy ezt a megfizethetőbb burkolatot választod.

Nos, remélem, mindent megtudtál, amit szerettél volna. Ha hasznosnak találtad a cikket, az alábbi gombok segítségével oszd meg az ismerőseiddel is!


Ha konkrét termékeket is szeretnél látni, ebben a cikkben találsz cementlapokat és cementlap hatású csempéket is: 19 mintás csempe 8000 alatt magyar webshopokból – árakkal, terméklinkekkel!

870 megtekintés0 hozzászólás

Ha szeretnéd ingyenesen letölteni 3, családoknak szóló, szakszerűen megtervezett AMERIKAI KONYHÁS NAPPALI  terveit, akkor kattints a képre!

Amerikai konyhás nappali tervek kisgyermekeseknek
bottom of page